Adı da bir hayli soğuk olan fakat insanları için aynı şeyi söyleyemeyeceğimiz Ukrayna Odessa iş seyahati için ilk yurt dışı rotamız olmayı başardı. Sosyalliğimizi artık ülke sınırlarının dışına da çıkardığımıza göre Odessa maceramızı gezi rehberi niteliğinde anlatmaya başlayalım.

İlk olarak iş görüşmesinin olacağı tarih aralıklarında uçak biletlerini araştırmaya başladık. Seçenek olarak çok fazla olmasa da haftanın 3 günü ülkemizden 2 havayolu firmasının Odessa’ya direkt olarak uçuşları bulunuyor.

Uçak bileti işini hallettikten sonra pasaport ve diğer işlemleri de yerine getirerek tüm prosedürleri tamamlamayı başardık. Ardık Odessa gidişimiz için hiçbir engel kalmamıştı.

Fakat bizim aklımızda soru işaretleri belirmeye başlamıştı. Hangi dil konuşuluyor? Nasıl bir yer? Gittiğimizde zorluk çekecek miyiz? Gibi deli sorular gündemi meşgul etmeye başlamıştı bile. İlk olarak 1 dil 1 lisan diyerek dil konusunda bir çözüm üretmemiz gerekiyordu. Daha önceden Odessa’ya giderek eğitim hayatını orada devam ettiren birçok Türk arkadaşımız orada rehberlik hizmeti vererek sizlere yardımcı oluyorlar. Bizler de böyle bir hizmet olduğunu araştırmalarımız sonucunda öğrendik.

İstanbul Odessa uçuş süresi ortalama 1 saat 10 dakika sürüyor ve ilk yurt dışı deneyimi için mükemmel bir seçenek diyebiliriz. Odessa hakkında birçok araştırma yaptık kötüleyen de olmuş, şehre aşık olanda var. Bizler ise Odessa rehber arayışımızı sürdürerek en son www.odessatatil.net adresini bulduk ve Türk rehber ile gideceğimiz tarihler arasında bir hizmet aldık. Üstelik konaklayacağınız yere kadar kendiniz seçebiliyorsunuz. (Tabi fiyatı mukabilinde)

En Çok Dikkatimizi Çeken Noktalar;

- Kesinlikle havaalanında bulunan taksileri tercih etmeyin. Normalde 100-150 Grivna ödeyeceğiniz uzaklığa 50-60 $ fiyat çekebiliyorlar. Hem de birkaç kelime Türkçe ile oldukça samimi görünüyorlar. (Merhaba arkadaş, taksi var arkadaş, taksi ister misin arkadaş vb.) kelimeler duyduğumuzu çok iyi hatırlıyoruz. Bunun yerine rehberlik hizmeti aldığınız yerin mutlaka transfer hizmeti de bulunuyor. Daha ilk dakikalarınızda fahiş fiyatlar ödememek için transfer hizmeti tercih edebilirsiniz.

- Evlerin dış görünümleri harabeyi andırsa da içleri hiçte öyle değil. Ülkede birçok bina Sovyetler zamanından kaldığı için çok kalın duvarlardan oluşan sağlam bir yapıya sahip. O nedenle genellikle Ukrayna halkı apartman dış görünümü konusunda pek revizyona açık değil.

- Türk para birimi olan TL orada oldukça değerli bazı şeyler için para öderken Türk lirası karşılığını öğrendiğinizde komik gelebiliyor. Örneğin Odessa’nın en ünlü et restoranında 3 kişi 250gr’lık porsiyon için toplamda 100 lira civarında bir tutar ödedik. Eğer aynı porsiyonu ülkemizde ünlü bir mekanda yeseydik 250-300 TL civarında bir tutar ortaya çıkacaktı.

- Ülkenin dünyada en fazla alkol tüketen 5. Ülkesi olduğunu da unutmayalım. Tüketici davranışlarını incelediğimizde şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Bayanlar ağırlıklı olarak Kozmetik ve alkol üzerine para harcarken erkeklerin alışkanlıkları araba ve alkol olarak görünüyor.

- Bir ulaşım aracı olarak metroya binmek istedik ve şansımıza Arsenalnaya durağı geldi. Biz nereden bilelim ki bu metro istasyonu Dünya’nın en derin metro istasyonu olduğunu. Aşağıya inerken mola veren insanlar dahi gördük.

- Özellikle Odessa Opera binası ve tiyatro merkezi belki de gördüğümüz en önemli eserlerden biri diyebiliriz. Bizim bulunduğumuz günlerde kapalı olsa da içini gezmeyi çok istedik, belki size kısmet olabilir.

- Halkın gece hayatı ve eğlenceye olan düşkünlüğü de bir hayli fazla olduğunu gördük. Herkesin hafta sonunu iple çekmesinin amacı gece hayatının bir an önce başlamasından kaynaklanıyor. Gece hayatı için Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ortalama 21:00'da başlayarak sabahın ilk ışıklarına kadar eğlence mekanlarını dolu görmeniz mümkün oluyor. 

   Paylaşmak güzeldir  :)