2019 yılının sonlarına doğru tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının ne zaman biteceği ve hayatlarımızın ne zaman normale döneceği ile ilgili elimizde net veriler bulunmuyor. Bu belirsizlik karşısında ekonomik hareketlerin ve iş dünyasının da yön değiştirmesi beklenirken, karşımıza çıkan kısıtlı fırsatları değerlendirebilmek de gittikçe zorlaşıyor. Deloitte Access Economics tarafından hazırlanan bir raporda coronavirüs sonrası iş hayatında başarılı olabilmek için sahip olunması gereken 6 beceriden bahsedilmektedir.

1-Esneklik ve Uyarlanabilirlik

İlk ve belki de en önemli madde olan esneklik ve uyarlanabilirlik konusunda son birkaç aydır yoğun değişime maruz kalırken, bu konuda fazlasıyla zorluk yaşandığını da gözlemlemiş olabilirsiniz. Alışkın olduğunuz mesai saatleri ve çalışma şartları, daha esnek saatler arasında evde çalışmak ile yer değiştirdiği için zorlanmış hissedebilirsiniz. Ancak online eğitimler ve toplantılar, esnek mesai saatleri ve evden çalışma sistemi bir süre daha hayatımızda olacak gibi görünüyor. Çalışma hayatındaki esneklik yalnızca mesai saatleriyle sınırlı kalmıyor elbette. Beklenmedik süreçlere uyum sağlama, baskı altında verimli çalışabilme ve gerektiğinde ek sorumluluklar edinme becerilerini de kapsıyor.

2- Teknoloji Bilgisi

Covid-19 salgını öncesinde de iş dünyasındaki yerini sağlamlaştıran teknoloji bilgisi, pandemi sonrası süreçte çalışma ortamlarının dijitalleşmesiyle birlikte sahip olunması gereken becerilerin başında geliyor. Büyük firmaların ve orta ölçekli işletmelerin dijital platformlara uyum sağlama ihtiyacının artmasıyla birlikte; yalnızca teknoloji okuryazarı olmanın yetmediği, aynı zamanda tasarım, yazılım ve yapay zeka gibi başlıklarda da gelişimin şart olduğu bir ortam oluşuyor.

3- Liderlik

Liderlik kavramının, iş dünyasının vazgeçilmezlerinden biri haline geldiği biliniyor. Peki, lider olarak tasvir edilen kişilerde bulunması gereken özellikler nelerdir? Bu özelliklerin başında sorumluluk alma ve paylaştırma geliyor. Çalışma arkadaşlarınız için doğru geri bildirimler vermek, aynı şekilde onlardan gelen geri bildirimleri benimseyip çalışma planınıza uyarlayabilmek de oldukça önemlidir.

4- İletişim ve Duygusal Zeka

İletişimin çalışma hayatında ne kadar büyük bir rol oynadığı biliniyor. Ancak iş dünyasında hala rakamların kelimelerden önemli olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Ancak entelektüel zekanın yerini hızla duygusal zekaya bıraktığını; empati, uyum gibi kavramların ön plana çıkmaya başladığını bilirseniz iş hayatındaki şansınızı arttırmış olursunuz.

5- Kritik Düşünce

Özellikle pandemi sürecinin başından beri doğru habere ulaşma konusunda zorluk yaşadığımız fark edildi. Çeşitli sosyal medya platformlarında her gün önümüzden binlerce verinin akışı geçerken, neyin ne ölçüde doğru olduğu konusunda belirsizlikler yaşandı. Kritik düşünme becerisi ise ‘Bu bilgi doğru mu?’, ‘Bu bilgiyi edindiğim kaynak güvenilir mi?’ gibi sorgulamalar yapabilmenizi sağlamaktadır. Objektif ve rasyonel olabilmenize yardımcı olmaktadır.

6-Yaratıcılık ve Yenilik

Yaratıcılık artık sadece tasarım gibi alanlarda değil, endüstriyel sektörler için de zorunluluk haline gelmiştir. Bununla beraber yeniliklere açık olmak da ‘yeni normal’ kavramı ile hızla hayatlarımıza adapte olmaya başlamıştır. Bu madde aynı zamanda birinci madde olan esneklik ve uyarlanabilirlik ile de benzerlik göstermektedir.

   Paylaşmak güzeldir  :)