Ne kadar da tanıdık bir cümle geldi değil mi? Özellikle içerik, seo ve web tasarım alanında çalışıyorsanız bu cümleyi yüzlerce kez duymuşsunuzdur. Verilen hizmetin ardından %60 kadarı ile iletişiminiz kesilir. Geri kalan %30’lik kısım kendini döndürecek kadar yayın hayatına devam ederken tahmini ’luk kısım başarılı şekilde yoluna devam eder. Peki, bu ’luk kısım neleri doğru yapıyor da başarıya ulaşabiliyor?

Tabi birde sizce başarı ölçme kriteri nedir? Para mı, mutlu müşteriler mi, alacağınız geri dönüşümler mi yoksa yatırımlar mı? Neyse bu konulara ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

Şimdi dilerseniz bir projenin buluş sürecinden başarıya ulaşma sürecine kadar nelere dikkat edilmesi konusunda dilimiz döndüğünce tecrübelerimizi paylaşacağız.

Her girişimci bir mucit değil!

Öyle aklınıza gelen her projenin benzersiz ve özgün olduğunu düşünmek mümkün değildir. Sizin aklınıza geldiği gibi sizden önce de birçok kişinin aklına gelmiş, hatta ülkemizde ve yurt dışında başarıya ulaşmış birçok girişim görebilirsiniz. Yeter ki aklınıza gelen projeyi iyi araştırın.

Hoş, projenize benzer projeler de olabilir veya onların sağlayamadığı bir açığı kapatarak onlardan bir adım öne dahi geçebilirsiniz fakat sıfırdan kurulacak bir projenin oturmuş bir girişimi geçmesi de zorlu bir süreç olacaktır.

“Bir projen var” fakat bu projeye piyasanın ihtiyacı var mı?

Benim bir projem var diye başlar cümleler ve uzar gider. Fakat piyasada projenizin hedef kitlesini kaç kişi oluşturuyor? Ohoo binlerce kişi benim projemi tercih edecektir dediğinizde zaten olaya yeteri kadar objektif bakamadığınız bellidir. Zira zaman gelecek sahip olduğunuz binlerce kişilik hedef kitleler bile projenizde yetersiz kalacaktır.

Ey Girişimci eğer kendi imkânlarınla girişimini kurmak istiyorsan nelerle karşılaşacağını biliyor musun?

1. Başarısızlık = “Denedim, olmadı.” Demeyi Bilmelisiniz!

Aslında en acı sonuçlar yaşatacak olan maddeyi ilk olarak yazmak daha doğru olur dedik. En kötü olabilecek durumlara kendinizi baştan hazırlarsanız bu psikolojinin etki süresi de daha az olacaktır. Projeni yaptın, her şey kusursuz. Fakat hala beklediğin talepler ve geri dönüşler gelmiyor. Mali ve finansal sermayeler sizi sıkıştırmaya başlıyor.

Evet dev bir çıkış manevrası yapmazsan Başarısızlık + Batmak birlikte gelecektir. O nedenle kesin tutacak diye hiçbir projeye yaklaşmayınız. Projenizin sonunda “Denedim, olmadı.” Diyerek son vermeniz de gerekebilir. Fakat kesinlikle başarısızlık ve finansal çöküşlerin daha fazla üzerine giderek olabilecek zararı katlamayın.

2. Ortaklık = “Benim çok iyi anlaştığım iki arkadaşım var.” Yakında Düşman Olacaksın Haberin Yok!

Ortaklık öyle ince bir çizgidir ki, herkesle yapılmaz, onsuz da olmaz. O nedenle sizin eksiklerinizi kapatacak bir ortağınızın olmasını tercih edin. Tabi aynı durumda sizde onun eksiklerini kapatacak yeteneklere sahip olmanız iki ezeli rakibin bir araya gelmesi kadar güçlü bir ekibin liderlerini oluşturacaktır.

Yakın arkadaştan ortak olmaz. Çok iyi bir ortak olacağınızı düşünseniz de bu ortaklıkların birçoğu düşmanlıklar ile bitebilir. Biz şimdiden uyaralım.

3. Gelir Modellerinin Belirsizliği =  “Öyle satarım, reklamlarım çok tıklanır.” Yok Öyle Bir Dünya!

Projelerin yola çıktığında gelir modelleri belli değil ise sitenin her yanına reklamlar koymak, ücretli üyelik satışları gibi demode gelir modellerini düşünmeniz projenize ciddi boyutta zararlar verecektir. Bu nedenle projenizin analiz sürecinde daha bunları belirlemeniz gerekir.

4. Hali Hazırda Müşteriler = Artık 1 Adım Öndesin

Eğer ki projeniz hali hazırda hizmet verdiğiniz bir dalda ise projenizin 1 adım önde olduğunu belirtmek isteriz. Tabi geri kalan 99 adımı da unutmamak gerekiyor. Sadece 0’dan bir adım öndesiniz :) Fakat kazanç sağlayabileceğiniz hali hazırda müşterileriniz size motivasyon ve finansal destek açısından büyük fayda da sağlayacaktır.

5. Maddiyat / Sermaye = İşte Sana Gerçekler

En acı olan durumlardan biri de budur. Projeniz sadece bir internet sitesi üzerinden gerçekleşeceğini düşündüğümüzde dahi proje boyutları 5.000 – 500.000 TL’ye kadar bir sermayeye gerek duyacaktır. Ben üzerime düşen her şeyi dört dörtlük yapayım diyorsan katlanarak arttığını da belirtmek isteriz :)

Bu gerçekler sizi korkutmasın, projenin bulma tarafı aslında en kolayı, klasik bir cümle olacak fakat uygulamak ise %95’lik bir bölümünü oluşturuyor.

Bir projenin hazırlık aşamasından yayın aşamasına kadar geçen sürede karşılaşabileceğin sorunlardan özetle bahsedelim;

  • - Jenerik domain bulamazsın.
  • - Kesintisiz hosting Hint kumaşı misalidir.
  • - Ücreti ile işini yaptıramazsın. Yazılımcının 3 kere Dedesi vefat eder, Tasarımcı 2 kere..
  • - Yazılımcı tasarımcıyı sevmez, tasarımcı yazılımcıyı istemez. Arada sen köprü olursun onlardan çok iş yaparsın.
  • - Kimse senin gibi çalışmaz, onlar pastanın dilimini hedefler, sen pastanın tamamını.
  • - Her işi sen yapamazsın, bunu artık aklından çıkart. Sen ne kadar çalışıyorsan ortağın da o kadar çalışmalıdır.
  • - Müşteri bulamazsın, sinirlenirsin açarsın reklamları zarar edersin.
  • - Muhasebe tutmazsın, çok satıyorum der, aslında satışlarını zararla gerçekleştirirsin.
  • - Finansal yönetimi etkili yapamazsan gelir / gider orantısı her zaman bozuk olur, ödemelerde zorlanırsın.
  • - Hesapta olmayan sorunlar ortaya çıkar, öyle şeyler öğrenirsin ki, oturup ben bunu nasıl öğrendim diye kendinle gurur duyarsın.
  • Örnek: Sunucu taşıma, SSL kurulumu, Ödeme yöntemi entegrasyonu, CSS düzenlemeleri vb.)

Kısacası, yüzerek açılacağın bu okyanusta sana şunlar gerekli olacak;

  • - Tuz tanesi kadar şans,
  • - Okyanustaki su kadar emek,
  • - Sönmeyen ateş kadar hırs..
   Paylaşmak güzeldir  :)