Yoğun bir çalışma periyodunun ardından tekrar yazabilme fırsatı bulduk veya yarattık diyelim. Bu yazımızda sıfırdan bir internet sitesinin komple site içi seo ihtiyaçlarını gidererek nasıl arama motorlarına tam uyum içerisinde sunulacağı konusunda sıra dışı bilgiler vereceğiz. Konuyu daha fazla uzatmadan detaylara geçelim. Bu yazımızda ise 0’dan örnek teşkil edecek oyuncak satan bir E-ticaret sitesini oluşturacağız.

Önemli Not: Aşağıda uygulayacağımız tüm optimizasyon işlemleri kesin delil niteliği taşımasa da tarafımızca uygulanarak olumlu sonuçlar alınan işlemlerdir. Her Yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi her SEO uzmanının farklı stratejileri bulunabilmektedir. Bu nedenle her düşünceye saygımız sonsuzdur.

1. Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi

Oyuncak sitesi kuracağımızı düşündüğümüzde öncelikle anahtar kelime aracı üzerinden ne tür oyuncak çeşitleri olduğu ve anahtar kelimeler hakkında fikirler almaya başlayarak işe koyulabiliriz. Tabi bu süreçte öncelik aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimelerdir.

Adım 1: Google Adwords anahtar kelime aracına girdikten sonra tüm ayarları olduğu gibi bırakarak “oyuncak” kelimesini arattık ve en çok aranma hacmine sahip olan aşağıdaki kelimeleri anahtar kelime olarak belirledik.

oyuncak arabalar 40500
oyuncak bebekler 27100
barbie oyuncakları 18100
bebek oyuncakları 12100
eğitici oyuncaklar 9900
transformers oyuncakları 5400
oyuncak kamyonlar 5400
peluş oyuncaklar 4400
oyuncak helikopterler 4400
oyuncak silahlar 3600
örümcek adam oyuncakları 3600
ahşap oyuncaklar 2900
lego oyuncaklar 2400
en güzel oyuncaklar 2400

Bunlar aslında sadece 1’er anahtar kelime değil bizim kategorilerimizin de isimleridir. Evet, yanlış duymadınız kategorilerimizi daha anahtar kelimeleri belirlerken oluşturduk.  Aslında bizim savunduğumuz düşünceye göre bir sitenin en iyi kategorileri ülkemizdeki internet kullanıcılarının yaptığı aramaları optimize ederek oluşturulan kategorilerdir.

Kategori sırasını ise oyuncak arayan kişilerin yaptığı arama taleplerine göre listelediğimize göre arama yapan kişilere istediklerini ilk sıralarda bulmasını da sağlayacağız. Fark ettiyseniz hem arama motorlarına hem de ziyaretçilere yönelik bir site içi seo işlemi gerçekleştirmiş olduk.

2. Anasayfa Title, Description Belirlenmesi

Ana sayfa için site adı ve açıklama alanlarının belirlenmesinde 2 farklı yöntem uygulayabilirsiniz. Bunlardan birincisi anahtar kelime odaklı iken diğeri marka odaklı bir performans göstermektedir. Unutmayın ki markayı yaratmak her zaman daha zor ve maliyetlidir. Biz genelde 1. seçeneği tercih etmekteyiz.

Seçenek 1: Title ve Description alanına anahtar kelimelerimizden oluşan bir Site adı ve açıklama yazıyoruz. Bunun için 3-4 anahtar kelimeyi harmanlayarak oluşturmaktayız.

Title: Oyuncak Arabalar - Oyuncak Bebekler ve daha fazlası

Desc: Oyuncak bebekler ve oyuncak arabalar için oluşturulmuş özel koleksiyonun dışında birçok eğitici oyuncaklar yer alan oyuncak dükkânına hoş geldiniz!

Ziyaretçileriniz için en mantıklı ve etkileyici başlık ve açıklamayı belirlemek için üzerinde ne kadar mesai harcamanız gerekiyorsa harcayabilirsiniz. Bu işlemler 1 defa yapacağınız ve sonrasında size büyük fayda sağlayacak işlemlerdir.

Seçenek 2: Tamamen marka odaklı diğer seçenek ise belirleyeceğiniz bir marka ismi ile oluşturularak anahtar kelimelere yer verilmesinden meydana gelir. Seo açısından biraz etkisi düşüktür.

Title: OyuncakXTR Dünyasına Giriş Yapın
Desc: OyuncakXTR çocuklar için oyuncak arabalar ve oyuncak bebekler gibi zengin oyuncak çeşitleri ile sizlerin hizmetindedir!

3. Kategoriler İçin Title, Description Belirlenmesi

Ana sayfada yapıldığı gibi her kategori için ayrı bir başlık ve açıklama oluşturun. Başlık ve açıklamalar mutlaka anahtar kelime ile başlamalıdır. Her kategorinin kendi adı direk olarak başlık olarak verebilir açıklama kısmına ise anahtar kelime ile başlayan bir cümle hazırlayabilirsiniz.

Altın Kural: Her sayfada farklı başlık ve açıklama kullanmanız arama motorları tarafından duplicate content (benzer veya aynı içerik) riskinden de sizi kurtaracaktır.

4. İçerik Sayfalarının Belirlenmesi

E-ticaret yazılımları ile birlikte gelen birçok alt sayfa bulunmaktadır. Birçok online mağaza bu sayfalarda “kopya içerik” barındırsa da bu sayfaların da tamamen özgün birer içeriğe ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerekir. İnternet üzerinde yer alan tüm içerikler özgünleştirilerek benzersiz hale getirilebilir. (Formüller hariç)

O nedenle e-ticaret sitenizin tamamen kusursuz bir hal alması için hakkımızda, teslimat ve iade koşulları, ürün iadesi, gibi tüm içerik sayfalarını özgün şekilde sıfırdan hazırlamalısınız.

5. İçeriklerin Oluşturulması

İçerik sayfaları için içerikler hazırlanırken ziyaretçilerin size sorabileceği tüm soruları önünüze dökerek soru cevap şeklinde oluştursanız dahi ziyaretçileriniz için mükemmel nitelikli içerikler oluşturabilirsiniz. Dilerseniz de alt başlıklar halinde tüm sorulara değinerek içeriğinizi de hazırlayabilirsiniz.

6. Blog Alanının Hazırlanması

Bize gelen sorular arasında en sık rastladığımız e-ticaret sitelerinin nasıl güncel tutulabileceği yönündedir. Sonuçta e-ticaret siteleri sadece yeni ürünler eklendiğinde güncellik kazanıyor. Fakat siz e-ticaret sitenizin ana sayfasında bir bölümde blog kısmındaki son yazıdan 1-2 tanesine yer verirseniz bloğa girdiğiniz her yeni yazı ana sayfanızın da güncellenmesini sağlayacaktır. Bu sayede arama robotu botları da ana sayfanızın her gün/hafta güncellendiğini belleğine kaydedecektir. Blog e-ticaret siteleri için mükemmel bir silahtır diyebiliriz.

7. Hit Getirecek Başlıkların Belirlenmesi

Sıra geldi bize göre en faydalı ve kilit noktaya belki bu tekniği aranızda bilen/kullanan olabilir fakat bilmeyen sayısı da olacağına inanıyoruz. Blog sayfasında yer vereceğiniz içerik başlıklarının bulunması konusunda sorun yaşıyorsanız arama motorunun otomatik tamamlama özelliği bu süreçte imdadımıza yetişiyor.

Yukarıdaki 2 örnekte de gördüğünüz üzere aslında ziyaretçiler bizden bekledikleri bilgi içeriklerinin konu başlıklarını bizlere servis etmektedir. Arama sorgularını

kategori adı + nasıl
kategori adı + neler

gibi kalıplar ile çoğaltarak kendi internet sitenizin blog kısmına başlıklar hazırlayabilirsiniz. Başlıklar ne kadar çok bilgi verici konulara hitap ediyor ise içeriğin kalitesi de paralel olarak o kadar yüksek olmalıdır.

8. Ürün Açıklamalarının Hazırlanması

Ülkemizde XML mantığı önde gelse de her ürün için özgün bir açıklama hazırlamanız sizi diğer alışveriş sitelerinden farklı kılacaktır. Özgün açıklama derken kalitesiz ve ürün ile alakası olmayan içeriklerden bahsetmiyoruz. Bize göre ideal bir ürün açıklaması şu materyalleri barındırmalıdır.

  • - Ürün videosu
  • - Yüksek çözünürlüğe sahip ürün görselleri (bolca)
  • - Ürün tanımı ve giriş
  • - Ürün özellikleri
  • - Ürünün sağladığı faydalar
  • - Ürünün kullanımı
  • - Ürün paket içeriği
  • - Ürün tüketiciye katacağı değerler

Ürün açıklamaları için herhangi bir kelime sınırı bulunmamasının yanı sıra alt başlıklar ile oluşturulan ürün açıklamalarının daha okunabilir olduğu gözlemlenmiştir.Önemli not: Ürün videosu koymanız ziyaretçinin sayfada kalma süresini de doğrudan yükseltecektir.

9. Ürün Yorumlarını Arttırma ve Etkileşimler

Ürün yorumları aslında e-ticaret siteleri için o kadar önemlidir ki aslında tüm site içi seo işlemleri ile aynı değere sahiptir diyebiliriz. Tüketicilerin satın alma sürecinde %67’lik bir etkiye sahip olan ürün yorumlarının potansiyelini e-ticaret sitelerinin hala fark edememesi açıkçası şaşırılacak bir durumdur.

Oyuncak siteniz için bol bol ebeveynlerden yorumlar toplamanız, diğer kullanıcılar için rehber niteliği taşıyacaktır. Ürün yorumlarının faydalarını maddeler halinde sıralamamız gerekecek.

Sitenin Güncelliği: Ürün yorumlarının sahip olduğu tarihler sitenin sürekli olarak güncel kaldığını ziyaretçiye aktaran önemli bir sinyaldir.

Sitenin Kullanım Oranı: Ürün yorumları genellikle yoğun satış alan sitelerde organik olarak gelişen bir faktör olsa da siz süreci kendi tarafınızda hızlandırarak sitenin birçok müşteri tarafından tercih edildiği algısını yaratabilirsiniz.

Güven Artışı: Ürünler hakkında yorumlara sahip olan siteler ziyaretçiler için daha güvenilir bulunmaktadır. Yorumlar ziyaretçiye kendisinden başka kişilerin de bu siteden rahatlıkla alışveriş yaptığı hissini yaşatmaktadır.

Satın Alma Etkileşimi: Ürün yorumları ziyaretçilere rehberlik eden bir unsurdur. Ziyaretçinin satın alma veya ürünler arasında karar verme sürecini olumlu yönde etkilemektedir.

10. Site İçi Linklendirme

Site içi linklendirme sürecinde ilk aylarda öncelikli olarak kategorileriniz için linklere izin verin. Ardından popülerlik ve otorite kazanan içerik/ürün sayfalarınızı da bu ağa dâhil edebilirsiniz. Kategoriler sitenin ana sayfasından sonra en yoğun seo gücüne sahip olması gereken alanlardır.

Örneğin SEO çalışmalarınızı da %30 ana sayfa %40 kategori bazlı seo %30 oranında ise ürünlerinize dağıtarak çok kollu bir başarı yakalayabilirsiniz.

11. Site Haritasını Hazırlama

Site haritanızı arama motorlarına bildirmeden önce tüm kırık linklerden ve çalışmayan url adreslerinden kurtulun. Dilerseniz bu işlemi ücretsiz olarak yapan seo programları veya web sihirbazları da bulunuyor, onlardan yardım alabilirsiniz.

Son takdir siz değerli okuyucuların olsa da değerli bir kaynak oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Eğer bir teşekkürü hak ediyorsak aşağıdaki butonları kullanarak bizlere yazmak için ilham verebilirsiniz.

   Paylaşmak güzeldir  :)